Kezdő hastánc tanfolyamHitvallásom

“Minél mélyebben foglalkozom az orientális tánccal, annál jobban csodálom formanyelvi gazdagságát, ahogy az összes emberi érzést és ellentmondást képes tolmácsolni, a legegyszerűbbtől a legösszetettebb érzelmekig. A táncot egyfajta kommunikációnak fogom fel, világok, emberek, hangulatok, érzések közt, ezért az előadásban is a mondanivaló és az átadni vágyás vezetnek.”
?Minél mélyebben foglalkozom az orientális tánccal, annál jobban csodálom formanyelvi gazdagságát,  ahogy az összes emberi érzést és ellentmondást képes tolmácsolni, a legegyszerűbbtől a legösszetettebb érzelmekig.
A táncot egyfajta kommunikációnak fogom fel, világok, emberek, hangulatok, érzések közt, ezért az előadásban is a mondanivaló és az átadni vágyás vezetnek.?

Kezdő hastánc tanfolyamNieto Mercedes

Nemzetközileg elismert, világhírű orientális táncos, oktató, koreográfus. A Budapesten rendezett nemzetközi Cairo! Fest Budapest megálmodója és főszervezője 2007 óta, a Nimfa Orientális Társulat létrehozója és vezetője 2005 óta, a Nile Group fesztivál mestertanára (Kairó, Egyiptom) 2010 óta. Európa egyik legkeresettebb hastáncművésze, a világ több, mint 40 országában oktatott és lépett fel az elmúlt években.

Mercedes az elmúlt évtizedben szinte folyamatosan turnézik a világ körül: 2009 óta évente körülbelül 30 nemzetközi orientálistánc-rendezvényen lépett fel és oktatott. Miközben öt kontinensen osztja meg tudását és szenvedélyét az érdeklődő táncosok ezreivel, továbbra is szervezi saját fesztiválját, a CAIRO! Fest Budapest-et, ami Európa egyik legmeghatározóbb keleti tánc rendezvényévé nőtte ki magát. Minden tavasszal érdeklődő táncosok százai vesznek részt a rendezvényen a világ minden tájáról.

Mercedes 2012 óta zenei producerként is tevékenykedik: kifejezetten orientális táncosok számára készített zenei albumokat készíttet Kairóban, Egyiptomban. A legjobb helyi zenészekkel és zeneszerzőkkel együttműködésben, európai kiadással a világ minden tájára próbálja eljuttatni az elképesztően gazdag egyiptomi zenei világot.

Miközben jelenleg nemzetközi karrierjére, fesztiváljára és zenei kiadványaira fókuszál elsősorban, Mercedes budapesti táncstúdiójában, a Nimfeumban is rendszeresen oktat, amikor a városban tartózkodik. Tanítványaival évi rendszerességű nyári táncelőadást és karácsonyi jótékonysági gálát szervez, valamint társulatát, a Nimfa Orientális Társulatot is menedzseli.

Mercedesről

“Az orientális táncot 1997-ben kezdtem tanulni Tiánál, aki az elsők közt oktatott Magyarországon klasszikus egyiptomi hastáncot, s aki életem egyik legmeghatározóbb egyénisége és mestere lett. Korábban jazzbalettet és flamencót táncoltam, tizenegy éves korom óta vagyok részese a színpad világának. Apai ágon spanyol származásom miatt a zene és a tánc az első pillanatoktól fogva jelen volt az életemben, s mára szinte teljesen kitölti azt.

A hastánchoz kezdetben az arab zene és kultúra iránti rajongás vonzott, a kelet világának csodálatos és európai szemmel megfejthetetlennek tűnő, egzotikus mélysége. Számomra ezen belül is Egyiptom testesítette meg mindezt, ahol talán az arab világon belül leginkább ötvöződik az ősi, mitikus világkép jelenléte, és a modern élet pezsgése, mindez számtalan árnyalattal gazdagítva. S ahogy az arab kultúra, úgy az arab zene, és maga az orientális tánc is különlegesen sokszínű és sokrétű. Emiatt kezdetektől fogva a tánc mélységei izgattak, ahogy a táncos általa egyszerre valami ősi, örök női létező megtestesítőjévé válik, miközben a mindennapi élet teljesebb megélésére is képes lesz.

2002 óta rendszeres fellépője vagyok az itthoni hastáncéletnek. Több hazai és külföldi turnén vettem részt az Afro Magiczenekarral, felléptem Bécs több elegáns arab éttermében, valamint az Art Of Orient tánccsoporttal vendégszerepeltem Hannoverben és Egyiptomban. 2004-ben a kairói Ahlan Wa Sahlan nemzetközi hastáncfesztiválnak három estén keresztül egyéni fellépője is voltam. Emellett az évek során számtalan fesztiválon és rendezvényen szerepeltem Budapest- és országszerte. 2005 áprilisától két hónapig a budapesti Moulin Rouge állandó hastáncosa voltam. 2005 áprilisától 2006 őszéig a bécsi Persepolis nevű, elegáns perzsa étterem, valamint a szintén bécsi Mirage libanoni étterem rendszeres hétvégi fellépője voltam, élő zenés műsorral.

2006 nyarán Egyiptomban két különböző hastáncfesztivál versenyének is a győztesei közé kerültem (Ahlan Wa Sahlan Festival, Kairó, Nile Group Festival, Kairó).

2005 óta foglalkozom a táncszínházi műfajjal, előadásaim: Holdkelet – Andalúz táncképek (az Art of Orient tánccsoporttal, Merlin Színház), EnTransz (Németh Krisztinával, Merlin Színház, rendező: Kárász Eszter), RITUÁLÉ 2008 (a Világtánc Projekttel, Nemzeti Táncszínház, rendező: Makai Szabolcs), FEHÉR (a Nimfa Orientális Társulattal és Komáromi Judit Nesével, Monostori Erőd színpada – Komárom, Vaskakas Bábszínház – Győr, Merlin Színház), valamint koreográfusként részt vettem a Csoda az élet! Nofretéte című musical alkotásában (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Árvai Béla).

2007 tavaszán megalapítottam saját társulatomat Nimfa Orientális Társulat néven, legtehetségesebb haladó tanítványaimmal. A 15 fős társulat az intenzív képzés eredményeként másfél év alatt rengeteg versenyt nyert (Raqs Sharki – Országos Orientál Táncművészeti verseny második helyezés és legjobb koreográfia díja két egymást követő évben, 2007-2008, Nile Group kairói fesztivál nemzetközi versenyén második helyezés szintén két egymást követő évben 2007-2008, és első helyezés 2009. júniusában, Nefertiti Jótékonysági Hastáncverseny csoportos 1. helyezés 2008-ban, stb…),komolyabb színházi előadásokban szerepelt (Déli Éjszakák – Belvárosi Színház, Csoda az élet! Nofretéte – musical a Budapesti Kamaraszínházban, FEHÉR Orientális Táncszínházi Előadás – Merlin Színház), valamint fellépett Bécsben, Kairóban, Erdélyben.

“Civil” életemben eközben az ELTE BTK magyar és média szakát végeztem, valamint különböző lapoknál és televízióknál újságíróskodtam 2007-ig.

Stílusomat a klasszikus és modern egyiptomi stílusjegyek határozzák meg. Külföldön (Egyiptom, Amerika, Németország, Ausztria) tanáraim voltak: prof. Hassan Khalil, Hadia, Lubna Emam, Faridah Fahmy, Yousry Sharif, Aida Nour, Freiz, Tito, Nagwa Fouad, Dina, Nour, Osama Emam, Raqia Hassan, Mo Geddawi, Mahmoud Reda, Mona Said, Soraya, Magdy El-Leisy, Jillina, Lesya Starr, Momo Kadous, Leyla, Mohamed Kazafy, Khaled Mahmoud, Ahmed Refaat.

Tanulmányaim és jelenlegi táncstílusom is Egyiptomhoz kötnek, így hatalmas megtiszteltetésként éltem meg a Nile Group Festival felkérését: 2010 júniusában, első európai táncosként majdnem egyórás saját műsorom volt a nemzetközi fesztivál nyitógáláján, Kairóban. 2011-ben újra felkértek a műsorra, valamint a fesztivál mestertanári csapatába is meghívást kaptam, így 2011 júniusától a fesztivál rendszeres tanára vagyok, harmadik európai oktatóként.

Első versenyemen, a Raqs Sharqi 2001, Országos Hastáncversenyen közönségdíjas lettem, 2004-ben pedig megnyertem a Raqs Sharqi Országos Hastáncverseny profi kategóriáját, ezzel lehetőségem volt idén augusztusban az amerikai Missouri államban, St. Louisban megrendezett, MEDINA (Middle Eastern Dance In North America) elnevezésű rangos hastáncversenyen részt venni, ahol fődíjjal ismertek el, amelyet a közönségszavazatok több, mint nyolcvan százalékával nyertem el.

Ennek köszönhetően több amerikai városba is meghívást kaptam az elkövetkezendő időszakra, mint előadó és mint oktató, valamint részt vehettem Yousry Sharif egyiptomi koreográfus őszi mesterkurzusain New Yorkban. Szintén a 2004-es Raqs Sharqi Országos Hastáncversenyen az Art Of Orient tánccsoporttal megnyertük a csoportos kategória első díját, valamint a legjobb koreográfus díjat. A 2007-es és 2008-as Raqs Sharqi versenyen, immár saját társulatomnak, a Nimfa Orientális Társulatnak készített koreográfiáimmal szintén megnyertem a Legjobb koreográfus díjat, két egymást követő évben, 2009-ben pedig csoportom két kategóriában (Modern – nagycsoport, és Kiscsoport) is 1. helyezést ért el.

Mindennapi szakmai fejlődésemben klasszikus és moderntánc-tanáraimnak köszönhetek a legtöbbet évek óta: Mihály Beatrixnak, Budai Lászlónak, Földi Bélának.

Hastánc oktatás, kezdő és haladó tanfolyamokVálogatás az utóbbi évek fellépéseiből

Play
With Quatuor Wat'Art "Es'al Rouhak" (Paris)
Show Women Odysssey
Play
8th Oriental Passion Festival
Play
CAIRO! Fest Budapest 2015
Play
With Mohamed Elaroui
Oriental Classic Paris 2018
Play
MABROUK FESTIVAL 2018
Play
MABROUK FESTIVAL 2018
Play
With Mazzikatea Europe
8th Oriental Passion Festival
Play
Leylet Hob
7th CAIRO! FEST Budapest 2015
Play
Al Atlal & Rien de rien
Play
Abdel Halim Hafez "El Touba"
Play
"Raks Mercedes"
CAIRO! Fest Budapest, 2012
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Hastánc tanfolyamok a belvárosbanElőadások

2001-2003
2004
2005
2006
2007
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016

2001-2003

 • Raqs Sharqi 2001, I. Magyar Hastáncverseny ? közönségdíj,
 • Világzenei Est, Fonó, Sziget Fesztivál, Budapest ? Hajógyári Sziget
 • Bárka Színház, Szilveszter: Balaton Színház, Keszthely
 • Sziget Fesztivál, Budapest ? Hajógyári Sziget (oktatás és előadás az Afrika Faluban)
 • Keleti Táncok Fesztiválja, Petőfi Csarnok
 • Kelet Tánca Fesztvál, Győr

2004

 • Raqs Sharqi 2004, Országos Magyar Hastáncverseny ? profi kategória győztese
 • az Art of Orient tánccsoporttal a legjobb koreográfia és legjobb csoport díj, Pilisi Majális, Piliscsaba
 • Végvári Játékok, Eger
 • Sziget Fesztivál, Budapest ? Hajógyári Sziget (oktatás és előadás az Afrika Faluban)
 • Holdkelet ? Andalúz táncképek c. táncszínházi előadás bemutatója az Art of Orienttel a Merlin Színházban
 • 2004. novemberétől havonta többször: vendégszereplés a Merlin Színház Hoppá! Orfeum című előadásában
 • Art of Orient Ünnepi Hastáncgála, Budapest

2005

 • Holdkelet ? Andalúz táncképek c. előadás a Merlin Színházban
 • Győztesek Gálája
 • ?Marokkói álmok? c. kiállítás megnyitója, Francia Intézet
 • Holdkelet ? Andalúz táncképek c. előadás a Merlin Színházban
 • Állandó szereplés a budapesti Moulin Rouge-ban, Arabian Nights Orientális Táncfesztivál gálája
 • Végvári Játékok, Eger,
 • Sziget Fesztivál, Budapest ? Hajógyári Sziget (oktatás és előadás az Afro-Latin Színpadon),
 • Debreceni Országos Hastáncfesztivál
 • Keleti Táncok Fesztiválja, Petőfi Csarnok, Budapest

2006

 • Holdkelet ? Andalúz táncképek c. előadás a Merlin színházban
 • Leylet Hobb ? önálló est a Merlin Színházban
 • Budapest, Hadia ? Art of Orient ? Es-Suhur est az A38 Hajón, az Art of Orient szervezésében
 • Sziget Fesztivál, Budapest ? Hajógyári Sziget (oktatás és előadás az Afrika Faluban)
 • az Orientál Tánckarnevál szervezése és lebonyolítása a Budapest Parádén
 • ?Enta Omri? ? vendégszereplés Tia hastáncestjén
 • ?Sirocco? ? vendégszereplés Virág Judit és a Masmoudi Ghawazee estjén
 • ?EnTransz? című táncszínházi előadásom Németh Krisztinával a Merlin Színházban

2007

 • Arab-latin est az Uránia Kávézóban
 • Előadások a Fringe Fesztiválon a Khalifa Együttessel és Virág Judittal
 • Fellépés és koreográfiai segédlet a ?Taffe Fanga? című előadásban, Virág Judittal és a Masmoudi Ghawazee tánccsoporttal
 • Café Nimfa ? önálló est a Duna Palotában (sztárvendég: Hadia)
 • Fellépés a Miss Hastánc Hungary 2007 Gálán az Urániában (legtechnikásabb csoport díja)
 • Fellépés a VII. Országos Orientál Táncművészeti Verseny Gáláján a budapesti Moulin Rouge-ban
 • Fellépés és oktatás minden nap a Sziget Fesztiválon, az Afro-Latin színpadon
 • Déli Éjszakák című táncest (latin tánccal, hastánccal és argentin tangóval) a Belvárosi Színházban (a Nimfa Orientális Társulattal, koreográfia, tánc)

2010

 • Raqs Sharqi 2001, I. Magyar Hastáncverseny ? közönségdíj,
 • Világzenei Est, Fonó, Sziget Fesztivál, Budapest ? Hajógyári Sziget

2011

Tíz év? Nieto Mercedes Orientális táncestje a Duna Palotában

2012

 • Fi Youm Wa Leila ?  Nieto Mercedes Orientális Tánciskola Évzáró Est ? Hagyományok Háza
 • Karácsonyi Vacsora ? Nieto Mercedes és Tanítványainak Jótékonysági Karácsonyi Táncestje ? Lialina Étterem

2013

 • Enti Ya Amar ? Nieto Mercedes Orientális Tánciskola Évzáró Est ? Hagyományok Háza
 • Karácsonyi Vacsora ? Nieto Mercedes és Tanítványainak Jótékonysági Karácsonyi Táncestje ? Lialina Étterem

2014

 • 6th CAIRO! Festival Budapest
 • Hayati ?  Nieto Mercedes Orientális Tánciskola Évzáró Est ? Hagyományok Háza
 • Karácsonyi Vacsora ? Nieto Mercedes és Tanítványainak Jótékonysági Karácsonyi Táncestje ? Lialina Étterem

2015

 • ?Hob wa Amar? Orientális táncest & Hafla
 • 7th CAIRO! Festival Budapest
 • Layali el Hob ? Nieto Mercedes Orientális Tánciskola Évzáró Est ? Hagyományok Háza
 • Karácsonyi Vacsora ? Nieto Mercedes és tanítványainak jótékonysági táncestje a Columbus Hajón

2016

 • El Amar Beledi ? A Nimfeum (Nieto Mercedes Hastánciskola) tavaszi estje
 • 8th CAIRO! Festival Budapest
 • Hazihi Leyleti ? Nieto Mercedes Orientális Tánciskola Évzáró Est ? Hagyományok Háza
 • Karácsonyi Vacsora ? Nieto Mercedes és tanítványainak jótékonysági táncestje a Columbus Hajón
?Nagyon fontosnak tartom a folyamatos tanulást, hiszen az orientális tánc egy ma is élő, formálódó, és a világ rengeteg különböző helyén, változatos formákban létező táncforma, melynek teljes megismerése valószínűleg lehetetlen.
Éppen ezért (és ennek ellenére) törekedni kell minél sokrétűbb és átfogóbb ismeretek szerzésére- a műfajjal, és a tiszta, őszinte kifejezésmód érdekében önmagunkkal kapcsolatban is.?

Hastánc oktatás, kezdő és haladó tanfolyamokDíjak

A MEDINA (Middle Eastern Dance in North America ? Missouri, USA) nemzetközi hastáncverseny 2004-es közönség-fődíjasa. A Raqs Sharqi 2004, Országos Magyar Hastáncverseny profi kategóriájának győztese. A Nile Group kairói nemzetközi hastáncfesztivál egyik győztese 2006-ban. A RAQS SHARKI ? Országos Orientál Táncművészeti Verseny Legjobb koreográfus díjának győztese 2007-ben és 2008-ban. A Nile Group kairói nemzetközi hastáncfesztivál csoportos kategóriájának 1. helyezettje 2009-ben és 2. helyezettje 2007-ben és 2008-ban a Nimfa Orientális Társulattal. A IX. RAQS SHARKI ? Országos Orientál Táncművészeti Verseny modern és kiscsoport kategóriájának győztese a Nimfa Orientális Társulattal 2009-ben.

Kezdő hastánc tanfolyamMercedes turné plakátok az elmúlt évekből